JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
En V-formad återhämtning är vad analysfirman Databeans spår att halvledarindustrin står inför. En orsak till den snabba återhämtningen är att lagren kommer att behöva fyllas på.
När Databeans stakar ut framtiden är det visserligen ett mörkt 2009 som målas upp, men därefter vänder det relativt snabbt. I år minskar halvledarföretagens intäkter med 17 procent. Det innebär att marknaden värderas till strax över 200 miljarder dollar, vilket i stort motsvarar läget år 2000.

Skillnaden nu mot då är att det runt millennieskiftet tog tre år för industrin att komma på fötter igen, hävdar Databeans och spår att halvledarindustrin denna gång står inför en tillväxt på 17 procent redan nästa år. Som huvudorsak till den stora skillnaden i återhämtningstakt anger företaget den enorma tillväxten med extrem överproduktion som inledde den senaste nedgången. Den nuvarande krisen har inte följt samma mönster.

– Vi tror att marknaden reagerade snabbt på den finansiella härdsmältan och att de sinande lagren gör att produktionen kommer att börja flyta snart igen, skriver Databeans i sin analys.

Redan år 2011 tror företaget att halvledarförsäljningen kommer att överträffa år 2007, som var ett toppår då försäljningen nådde 269,1 miljarder dollar.

– Det hindrar dock inte att detta år kommer att bli en mycket tuff resa för många OEM:er och halvledartillverkare med konsolidering, rekonstruktion eller nedskärning, förtydligar Databeans.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)