JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
JanJAN TÅNGRING Nyheten om att Android nu stöder den populära inbyggnadsprocessorn Mips är en spännande förveckling. Den demonstrerar att Android har en bred potential inom inbyggda system – den behöver inte alls göra halt vid pc-mobilen.
Androids inbyggnadsmarknad handlar om tillämpningar med grafiska användargränssnitt. Android utan grafiskt gränssnitt är ett meningslöst koncept.

Grafiska gränssnitt är Microsofts stora styrka, vi möter deras operativsystem Windows och Windows CE i bankomater, satellitnavigatorer och kassaapparater.

Att Mips är populär bland inbyggare vet Microsoft som stött Mips i Windows CE från start.

Microsofts konkurrensfördelar i inbyggnadsvärlden är att det etablerade sig tidigt och att användaren känner igen gränssnitten från sin pc.

Linux nackdel är fragmenteringen. På de fria licensreglerna växer ett nästan bokstavligen oändligt antal Linuxversioner, även bara inom inbyggda system.

Men plötsligt är det som om hela inbyggnadsbranschen formerat en allians. Android ska bli den gemensamma spåret.

Grunden är en tilltro till Googles styrka och vishet. Bränslet genererar sedan sig självt i en självuppfyllande profetia – ju fler som tror, desto fler hoppar på tåget.

Att Intel häromveckan frisläppte sin Linuxversion Moblin kan elakt beskrivas som att företaget uppgivet knycklade ihop den och kastade bort den.

Android är ett nytt kapitel i sagan om Linux i inbyggda system. Android på Mips är en spännande förveckling.

Embedded Alley är grundat av folk som redan bevisat att de vet vart vinden blåser – de kommer från Linuxföretaget Montavista som i sin tur grundades av avhoppare från Wind River flera år innan Linux i inbyggda system blev mainstream.

Vi vet inte hur sagan slutar. Det finns en kritik mot Android att den inte är flygfärdig ännu vare sig vad gäller affärsplaner och konstruktion. Bli inte förvånad om den första generationen Androider blir en Jas-krasch.

Prenumererar du på Elektroniktidningen magasin kan du i nästa nummer läsa en expertartikel om Android författad av Robert Niemi på svenska telekomprogramvaruföretaget Enea, som inte släppt plattformen med blicken sedan ryktet om den kom i svang för två år sedan.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)