JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tyskt stöd till meshnät från Karlstad
Deutsche Telekom ska testa teknik för att låta basstationer kommunicera trådlöst med varandra i så kallade meshnät, något som kan sänka kostnaderna för mobil kommunikation i glesbygd. Bakom tekniken står professor Andreas Kassler vid Karlstads universitet.
Trots namnet kräver trådlösa nätverk någonstans en kabel till Internet, vilket gör det dyrt att bygga nät för trådlös kommunikation som ska täcka stora ytor. Men om noderna kunde kommunicera trådlöst med varandra skulle kostnaderna kunna sänkas radikalt. Hur detta ska lösas har professor Andreas Kassler och hans forskargrupp vid Karlstads universitet arbetat på i flera år.

Tanken är att bygga så kallade mesh-nät, där varje nod har flera nätverkskort som kan kommunicera på olika frekvenser samtidigt. Så länge någon av noderna är ansluten till Internet med kabel kan de andra noderna kommunicera trådlöst med såväl den Internetanslutna noden som med alla andra noder.

- Man har lika bra kapacitet var man än befinner sig i nätverket, säger Andreas Kassler i en pressrelease.

Idén är inte ny, men haken har varit att få fram programvara som är tillräckligt bra. Andreas Kasslers forskningsresultat ska nu testas i Hus Vänern på Karlstads universitet, och därefter i Deutsche Telekoms labb i Berlin. Den tyska teleoperatörsjätten gick nyligen in med en halv miljon kronor för att stötta forskningen. I Berlin ska tekniken testas för IP-telefoni.

- Operatörer är intresserade av tekniken eftersom det blir billigare att bygga nät. I slutänden borde det även innebära lägre kostnader för användaren, säger Andreas Kassler.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)