JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Androids utvecklare är lyriska"

En stor anledning till genomslaget för Googles mobiloperativsystem Android är att utvecklingsverktygen är enkla. Det hävdar Nikolce Stojcevski, affärsutvecklare på Fujitsu, företaget som vill se Android överallt, inte bara i mobiler.
Nikolce Stojcevski
Nikolce Stojcevski
– Alla utvecklare jag pratat med säger samma sak. Utvecklingsmiljön är superenkel att använda och man har full access till alla funktioner. De har aldrig varit med om något liknande och de är lyriska, berättar Nikolce Stojcevski.

– Jag är förvånad över det gått så fort för Android. Men det är i stor utsträckning utvecklarna som sprider buskapet.

– Jämför med Symbian. Den är en mycket mogen platform men dess programutvecklingsmiljö för Nokiabaserade S60 har inte lyckats att attrahera någon större mängd av oberoende applikationsutvecklare.

Han putsar just nu på en powerpoint för ett seminarium han håller i Malmö på tisdag under rubriken "Android ger nya affärsmöjligheter".

– Jag ska prata om de nya målgrupperna för smartphones. Men framför allt om möjligheten om att använda Android på andra platser än i mobiltelefoner.

I februari lanserade Fujitsu i Japan ett brett program om Android i allt från kontorsmaskiner till bilradioapparater.

Fujitsu i Sverige har kontakter med "aktörer i Malmöregionen" som enligt Fujitsu förbereder stora satsningar på Android. För ett år sedan köpte Fujitsu konsultföretaget Mandator, som tog med sig bland annat Ericsson och Sony Ericsson som kunder. Sony är sedan tidigare en av de största kunderna till Fujitsu.

– Än så längre pratar alla mest om mobiltelefoner. Men ju bättre det går för mobiltelefonerna, desto bättre går det för plattformen överallt, säger Nikolce Stojcevski.

Du får en stor skara applikationer på köpet om du väljer Android. En geografiskt baserad tjänst för en mobiltelefon fungerar direkt i exempelvis en fordonsnavigator.

– Det här innebär ett stort mervärde för utvecklarna, säger Nikolce Stojcevski.

Det faktum att Google ligger bakom skapar mycket av intresset. Google betraktas som stark, frikostig och rättvis: plattformen kostar inget i licensavgifter, vem som helst kan utveckla för den och styrkan hos Google med partners garanterar en kontinuitet.

Java på Linux är ingen ny ide. Sök på kombinationen i Elektroniktidningens arkiv så får du tio år gamla träffar. Bland annat på Ericssons hemmaserver Ebox. Och på svenska Javachiptillverkaren Imsys, som ville se kombinationen i mobiltelefoner.

Amerikanska Montavista var först att bygga in kombinationen i en mobiltelefon, i februari 2003. Lika länge har den använts i andra inbyggda system.

Men Symbians dominerande ställning i avancerade mobiltelefoner har aldrig hotats. Förrän nu? Symbians ägare Nokia har lovat att förvandla Symbian till öppen källkod till sommaren.

– Det beslutet kan man nog mycket hänföra till konkurrensen med Android, säger Nikolce Stojcevski.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)