JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Freescale, Mips, Wind River och Montavista stöder en utbrytargrupp ur Linux som lovar att vara mer lyhörd för inbyggnadsprogrammerare.
En konflikt har uppstått kring programvarubiblioteket Glibc som innehåller många av de grundläggande funktionerna för Linux, bland annat hantering av processer, minne, text, filer, kommunikation och signalering.

Glibc får nu en utmanare i form av Eglibc, där "E" står för embedded. Några missnöjda utvecklare har kopierat Glibc och börjat göra egna modifieringar.

Huvudorsaken sägs vara samarbetsproblem med Ulrich Drepper, den person som har sista ordet när det gäller modifieringar av Glibc. Flera Linuxutvecklare drar nu en suck av lättnad och länkar till diskussioner där Ulrich Drepper ger avsnoppande svar på förfrågningar om problem i Glibc.

"It's working fine everywhere but this [crap architecture].  I'm not going to make the code perform worse just because of Arm"

Så skrev Ulrich Drepper när han uppmanades att rätta en bugg som drabbade Armprocessorer.

Linuxdistributionen Debian är först med att byta ut Glibc mot Eglibc.

Freescale, Mips, Wind River och Montavista är medlemmar i ett konsortium som bildats för att stödja utbrytaren Eglibc.

Eglibc lovar att vara kompatibel med Glibc. De två kommer att fortsätta att i så stor utsträckning som innehålla exakt samma programkod. Men Eglibc utlovas upprätthålla ett bättre stöd för inbyggnadsprocessorer. En punkt som finns på dagordningen är stöd för Arm MPcore.

Ulrich Drepper är en skicklig programmerare som gett flera bidrag till programkoden i Glibc och författat artiklar om programmering. Han är anställd av Linuxdistributören Red Hat och har i skrivande stund inte kommenterat utbrytningen på sin blogg.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)