JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Strid splittrar Linux

Freescale, Mips, Wind River och Montavista stöder en utbrytargrupp ur Linux som lovar att vara mer lyhörd för inbyggnadsprogrammerare.
En konflikt har uppstått kring programvarubiblioteket Glibc som innehåller många av de grundläggande funktionerna för Linux, bland annat hantering av processer, minne, text, filer, kommunikation och signalering.

Glibc får nu en utmanare i form av Eglibc, där "E" står för embedded. Några missnöjda utvecklare har kopierat Glibc och börjat göra egna modifieringar.

Huvudorsaken sägs vara samarbetsproblem med Ulrich Drepper, den person som har sista ordet när det gäller modifieringar av Glibc. Flera Linuxutvecklare drar nu en suck av lättnad och länkar till diskussioner där Ulrich Drepper ger avsnoppande svar på förfrågningar om problem i Glibc.

"It's working fine everywhere but this [crap architecture].  I'm not going to make the code perform worse just because of Arm"

Så skrev Ulrich Drepper när han uppmanades att rätta en bugg som drabbade Armprocessorer.

Linuxdistributionen Debian är först med att byta ut Glibc mot Eglibc.

Freescale, Mips, Wind River och Montavista är medlemmar i ett konsortium som bildats för att stödja utbrytaren Eglibc.

Eglibc lovar att vara kompatibel med Glibc. De två kommer att fortsätta att i så stor utsträckning som innehålla exakt samma programkod. Men Eglibc utlovas upprätthålla ett bättre stöd för inbyggnadsprocessorer. En punkt som finns på dagordningen är stöd för Arm MPcore.

Ulrich Drepper är en skicklig programmerare som gett flera bidrag till programkoden i Glibc och författat artiklar om programmering. Han är anställd av Linuxdistributören Red Hat och har i skrivande stund inte kommenterat utbrytningen på sin blogg.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)