JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Klassisk teleteknik spar ström i 3G
Genom att använda kretskopplad telefoni, dock nu kodad med paketbaserad teknik, kan batteritiden i en 3G-mobil ökas med 50 procent samtidigt som kapaciteten i mobilnätet kan närapå fördubblas. Det har Nokia Siemens visat i tester med den finländska operatören Elisa.
Klassisk telefoni, inklusive GSM, använder kretskopplad teknik där varje telefonsamtal har en egen röstkanal. I modern 3G-teknik, som HSPA, används istället mestadels teknik baserad på IP, Internetprotokollet.

Nu har dock Nokia Siemens Networks och finländska Elisa för första gången demonstrerat att kretskopplad telefoni över HSPA kan ge en rad fördelar, såsom lägre strömförbrukning vilket ger en ökning av taltiden i mobilen med uppemot 50 procent, och möjlighet att öka kapaciteten för telefoni i mobilnätet radikalt, upp till det dubbla.

För användaren märks ingen skillnad i talkvalitet, möjligen då till det bättre eftersom samtalen kopplas fram snabbare, enligt Nokia-Siemens. Tekniken kallas CSoHSPA, Circuit Switching over High Speed Packet Access Network. Den stöds av funktionen CPC, Continuous Packet Connectivity, som ingår i HSPA-standarden 3GPP Release 7 som en del av HSPA+, även kallad HSPA Evolution.

- För våra användare ger CSoHSPA högre kvalitet eftersom taltiden ökar, och det är också ett effektivt sätt att vidareutveckla vårt nät, säger Elisas teknikchef Timo Sippola i ett pressmeddelande.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)