JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Solbilen är 600 gånger mer effektiv än en etanolbil. Det skriver Harry Frank, före detta forskningschef på ABB, numera verksam vid Kungliga Vetenskapsakademiens Energiutskott i ett debattinlägg.
Harry Frank har räknat på hur effektivt det går att använda en kvadratmeter svensk mark för energiodling. Slutsatsen är att det vore mycket energieffektivare att upplåta marken till solcellspaneler än veteodling.

Beräkningarna som Harry Frank gjort är enkla och visar att på en yta motsvarande en kvadratmeter veteodlad mark i Sverige kan två deciliter etanol utvinnas. Den etanolen kan i sin tur driva en personbil med förbränningsmotor i två kilometer per år. En kvadratmeter modern solcellspanel ger däremot 100 kilowattimmar direktel i Sverige per år. En personbil med elmotor kan då alltså köras hela 400 kilometer per år.

Samtidigt är  solcellstekniken i sin linda och kommer att utvecklas framåt. Nya forskarrön visar, enligt Harry Frank, på att en solcell kan öka sin effektiva verkningsgrad hela tre gånger över dagens lösning per kvadratmeter. Det skulle innebära att en eldriven bil kan få en aktionssträcka på hela 1 200 kilometer per år per kvadratmeter solceller.

Resultaten speglar inte bara hur mycket bättre det är att "odla" el direkt, utan också hur mycket effektivare en elmotor är än en förbränningsmotor. Förhoppningsvis leder dessa insikter till djupare eftertanke i Sverige och bland svenskarna, avslutar Harry Frank sitt inlägg på debattsajten Newsmill.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)