JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Teliasonera har installerat världens första LTE-basstation, levererad av Ericsson. Den sitter på Stureplan i Stockholm, vid Teliasoneras huvudkontor.
Teliasonera har ambitionen att bli först i världen med ett kommersiellt LTE-nät, som ska tas i drift under nästa år (länk). Exakt tidpunkt för premiären är inte bestämd, det hänger delvis på tillgången till 4G-terminaler.

Ericsson har demonstrerat LTE med 160 Mbit/s. Så snabbt kommer dock inte användarna att uppleva det nya nätet. Enligt Teliasonera väntas datatakterna i praktiken ligga kring tio gånger högre än dagens mobila bredband i 3G-näten.

Utbyggnaden av LTE-nätet har hursomhelst nu satts igång, och Ericsson har levererat den första LTE-basstationen som installerats vid Teliasoneras huvudkontor vid Stureplan i Stockholm. Basstationen är inkopplad mot Telias IP-nät och mot det testnät som Ericsson sedan en tid har i drift i Kista. Det är därmed den första LTE-basstationen i världen som är inkopplad i ett kommersiellt nät.

Teliasoneras LTE-nät ska nu byggas ut inom tullarna samt i Kista, Älvsjö och Farsta, områden där Ericsson och Teliasonera som av en händelse bedriver stora delar av sin verksamhet. I Stockholms innerstad ska LTE-täckningen motsvara dagens täckning av Teliasoneras 2G- och 3G-nät.
På bilden syns Erik Hallberg, Teliasoneras chef för mobilitetstjänster, på taket till företagets huvudkontor vid Stureplan i Stockholm. Grönskan i bakgrunden är Humlegården, och till vänster syns Engelbrektskyrkan.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)