JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dansk rekordsatsning på mobilforskning
Med en budget på 12 miljoner euro hoppas danska staten säkra Aalborgs status som en attraktiv plats för utveckling av teknik för trådlös kommunikation inklusive LTE. Satsningen stöds av halvledartillverkaren Infineon liksom test- och mätföretaget Agilent.
– Det här projektet stärker forskningen, skapar jobb för ingenjörerna i området och har potentialen att attrahera andra internationella företag att etablera sig i Aalborg vilket bereder vägen för att ta ledningen i 4G, säger professor Preben Mogensen vid Aalborgs universitet i ett pressmeddelande.

Aalborg har ett gott rykte när det gäller utveckling av teknik för trådlös kommunikation. Många globala företag har utvecklingsavdelningar på orten, men finanskrisen har fått klustret att vackla. Under hösten stängde till exempel amerikanska Nextwave med 30 anställda sin lokala avdelning. Motorola, med 250 anställda på orten, försökte först sälja verksamheten men hittade ingen köpare och fick istället avveckla verksamheten. Även de 100 anställda på Texas Instruments fick i höstas beskedet att deras verksamhet var till salu.

Nu försöker uppenbarligen det danska ministeriet för vetenskap, teknik och utveckling att vända den negativa spiralen och satsar den största summan någonsin på ett enskilt forskningsprojekt. Med sex statliga miljoner euro ska Aalborg stärkas som center för trådlös kommunikation. Lika mycket kommer från industrin.

Som en del i uppgörelsen ska test- och mätföretaget Agilent starta en forsknings- och utvecklingsavdelning i Aalborg för att ta fram testlösningar för 4G.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)