JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Distributörerna har tvärbromsat
Komponentdistributörernas försäljning av halvledare i Europa minskade med 26 procent under första kvartalet i år, den största nedgången sedan IT-kraschens dagar. Det visar statistik från distributörernas samarbetsorganisation Dmass.
Under årets första kvartal sålde Dmass medlemmar halvledare för 992 miljoner euro, en nedgång med 26,3 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol och den lägsta siffran sedan fjärde kvartalet 2003.

- Kunderna i Europa reagerade närmast digitalt till nedgången, och tryckte ned bromsen med båda fötterna, beskriver Dmass ordförande Georg Steinberger i en pressrelease.

Alla länder och alla produktområden backade. Norden klarade sig lite bättre än genomsnittet, med 23 procents minus, mycket tack vare att Norges nedgång stannade vid 5 procent.

Av de stora länderna gick det minst illa i Frankrike, där nedgången stannade på 17 procent. Storbritannien backade 25 procent, Tyskland 27 procent och Italien 34 procent.

Östeuropa backade med 29 procent, och är därmed en mindre marknad för Dmass än Norden, 93 miljoner euro mot Nordens 94 miljoner euro. Nedgången i östeuropa var ojämnt fördelad - Ryssland och Tjeckien backade över 40 procent medan Polen kom undan med 13 procent.

- Östeuropa, som i många år varit en av de snabbast växande marknaderna för Dmass, ser ut att ha tappat greppet, kommenterar Georg Steinberger.

Minnen och logik var de större produktgrupper som klarade sig bäst, med nedgångar under 20 procent. Analoga kretsar gick ner med 25 procent och diskreta komponenter med 32 procent. Bara tre mindre produktgrupper - lysdioder, flashminnen och digitala signalprocessorer, minskade med mindre än 10 procent.

Georg Steinbrenner har svårt att se något ljus i tunneln, men gör ändå ett tappert försök:

- Det finns inte ett enda område utan negativa nyheter. Men jag tror alltjämt att fundamenta i den europeiska elektronikindustrin är goda, och att Europa kommer att vara tillbaka på spåret snart, säger han i pressreleasen.

Jämte Dmass finns en annan organisation där distributörerna samarbetar, kallad Idea, där svenska IM-föreningen är medlem. Idea presenterade nyligen också statistik som visade på en nedgång, se artikel (länk). Idea redovisar både order (bookings) och fakturerade leveranser (billings), och konstaterade att ordernedgången var 30 procent under Q1 jämfört med motsvarnade kvartal i fjol, och att faktureringen gått ned med 21 procent.

Idea är dock betydligt mer positiv i sin bedömning av den europeiska halvledarmarknadens framtid.

- Jag misstänker att vi nu närmar oss botten på den ekonomiska cykeln. En nedgång under första halvåret som följs av en stabilisering under andra halvåret verkar nu vara det troligaste scenariot, sa Lena Norder, vd på IM-föreningen och vice ordförande i Idea i dess pressmeddelande.

Visst fog för det hoppet kommer från färska siffror från analyshuset Gartner. Det företaget har precis höjt sin prognos för hela 2009 års halvledarförsäljning och tror nu att den landar på 198 miljarder dollar, vilket är en nedgång på 22 procent från 2008. Tidigare spådde man en nedgång på 24 procent. Höjningen kommer efter att pc-försäljningen gått bättre än väntat under första kvartalet. Med tanke på hur få pc som produceras i Europa torde det dock knappast hjälpa Dmass eller Idea.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)