JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sony Ericsson ska spara koldioxid
Mobilbolaget Sony Ericsson lovar minska sina utsläpp av koldioxid med 20 procent fram till 2015, och lovar samtidigt att minska sina produkters koldioxidutsläpp med 15 procent till samma tid. Samtidigt lanseras två mobiler med miljöprofil.
Sony Ericsson har tydliga ambitioner att profilera sig som den mest miljömedvetna producenten av mobiltelefoner, och tog igår ytterligare steg dithän genom två löften om minskning av koldioxidutsläpp. Fram till 2015 ska företagets egen verksamhet minska sitt koldioxidutsläpp med 20 procent. Dess produkter ska samtidigt minska sina utsläpp med 15 procent, räknat över hela livscykeln från gruvdrift och produktion över användning och hela vägen genom återvinningen.

Som ett led i ansträngningarna lanserar företaget också två "gröna" mobiler kallade C901 Greenheart och Naite, samt tillhörande headset, Naite MH300. Skalet är till minst hälften gjort av återvunnen plast, de har högeffektiva laddare och innehåller naturligtvis inte några farliga kemikalier. I Greenheart ingår även än koldioxidkalkylator som exempelvis kan räkna ut hur mycket koldioxid man sparar genom att gå en sträcka istället för att ta bilen.

Därtill har pappersmanualen tagits bort och ersatts av information i mobilen, vilket gjort att förpackningen också kunnat minskas. På så sätt har pappersmängden totalt minskat med 90 procent, och den koldioxid som transporterna står för har minskats med 80 procent, uppger bolaget.

Företaget siktar också på att öka återvinningen av sina telefoner, genom ett initiativ kallat Takeback. Målet är att samla in en miljon mobiler årligen, från 2011. Det ska nås bland annat genom att öka informationen till användarna och öka antalet platser där uttjänta mobiler kan returneras.

Sony Ericssons ambitioner lovordas av flera miljöorganisationer, däribland Internationella Kemikaliesekretariatet (Chemsec) och Forum for the Future.

Elektroniktidningen publicerade nyligen en längre artikel om Sony Ericssons miljöarbete (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)