JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blåtand ska ge säkrare ridning
Ridlärare som skriker sig hesa, tävlingsledare som förtvivlat letar efter funktionärer och deltagare och föräldrar som oroar sig för att barnen ska trilla av hästen och bli liggande när de rider i terräng. Allt detta kan snart vara passé, då forskare på Högskolan i Halmstad har fått 1,5 miljoner kronor från Vinnova för att tillsammans med företaget Free2Move, Laholmsortens ryttarförening och Hylte ryttarförening utveckla mobila tjänster som underlättar och höjer säkerheten för ryttare.
– Projektet är användardrivet och det handlar om att få behovsdriven utveckling genom att användarna är med i utvecklingen, säger Jesper Svensson i ett pressmeddelande.

Han är projektledare och forskare på EIS – Halmstad Embedded and Intelligent Systems Research på Högskolan i Halmstad.

En möjlig lösning man skissar på är att använda Bluetooth i kombination med GPS för att larma en förälder om barnet ramlar av hästen.

Jeanette Eriksson, Laholmsortens ryttarförening, ser stora fördelar med systemet som kan komma att utvecklas.

– Det kan hjälpa oss mycket på tävlingar och underlätta kommunikation mellan funktionärer och tävlingsdeltagare, säger hon. Och framför allt när det gäller säkerhet, att man kan prata med varandra på håll. Som förälder är man alltid rädd att hästen ska komma hem ensam när barnen är ute och rider.
Projektet pågår under ett år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)