JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Storsatsning på materialforskning
Stiftelsen för strategisk forskning har anslagit 225 miljoner kronor till 13 projekt inom materialforskning, varav flera med stark elektronikanknytning.
I höstas utlyste Stiftelsen för Strategisk forskning ett program för materialforskning riktat mot två områden, funktionella skikt samt lätta material, efter en utredning gjord 2007 (pdf-länk). Just inom dessa områden anser stiftelsen att Sveriges förutsättningar är extra goda.

I utlysningen krävde stiftelsen därtill att forskningen skulle vara tillämpningsdriven och av strategisk betydelse för Sverige. Att området är viktigt och historiskt framgångsrikt för Sverige har visats i flera utredningar - exporten uppgår enligt stiftelsen till hundratals miljarder kronor om året.

Stiftelsen har nu anslagit 225 miljoner kronor till 13 projekt, varav de flesta löper över 5 år och några över 3 år. Flera av projekten har elektronikanknytning, som Leif Asp på Swerea som fått 13,4 miljoner för forskning inom strukturella lättviktsbatterier och polymerkomposit, Mikael Käll på Chalmers som fått 14,4 miljoner för ett projekt kring funktionella elektromagnetiska metamaterial och Mikael Rigdahl på Chalmers fom för 14,7 miljoner ska forska kring lågviktiga elektroaktiva fibrer i textilier och skikt.

Därtill har Jan Linnros på KTH fått 19,3 miljoner för forskning kring multifunktionella pormatriser av kisel. I det projektet ska kiselteknik delvis hämtad från halvledarvärlden användas för att ta fram bland annat vattenavstötande material, scintillatorer för röntgen och nanoporösa material för DNA-sekvensiering.

Av de 13 projekten finns fyra på Chalmers, tre Uppsala Universitet, två på KTH och de övriga på Swerea samt Lunds, Linköpings och Luleå universitet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)