JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Storägare vill rädda konkursat Audiodev
UPPDATERAD Malmöföretaget Audiodev har gått i konkurs. Men huvudägaren Jan Barchan ska titta på en rekonstruktion av verksamheten, skriver nyhetstjänsten Rapidus. Audiodev tillverkar testutrustning för optiska medier och har bland annat siktat på att sälja sin teknik till tillverkare av platta bildskärmar, solceller och OLED-belysning.
Den globala lågkonjunkturen har slagit hårt mot svenska Audiodev. Försäljningen av testutrustning för optisk media har minskat kraftigt under årets fem första månader jämfört med motsvarande period förra året.

Audiodev är starkt beroende av Bluray-marknaden, som gått i stå och inte väntas komma igång på allvar förrän nästa år. Det svenska företaget har också trott sig kunna komma in på marknaden för tunnfilmsmätning, där tillverkare av platta bildskärmar, solceller och OLED-belysning ses som primära målgrupper.

I maj tvingades dock Audiodev varsla 15 tjänster för att minska kostnaderna. Idag finns cirka 30 personer kvar på kontoret i Malmö. Under senare tid har företaget övervägt en nyemission för att förstärka likviditeten. Den största ägare Briban Invest är däremot inte villig att delta i en nyemission, varvid styrelsen nu beslutat att lämna in en ansökan om konkurs för Audiodev.

Jan Barchan, storägare genom Briban Invest och även styrelseordförande, avslöjar däremot för nyhetstjänsten Rapidus att han skissar på en affärsplan för att rekonstruera företaget. Tanken är att skala ner verksamheten till väsentligt lägre nivåer med lönsamhet från dag ett.

 – Som största ägare ser jag gärna att bolaget rekonstrueras på något sätt. Jag kommer att titta på möjligheten att göra en rekonstruktion, men så klart utanför börsen. Jag tycker inte om att ge upp saker och ting, säger han till Rapidus.

Audiodevs konkurs omfattar endast moderbolaget – alltså inte dotterbolagen i Tyskland och USA eller intressebolaget i Hong Kong.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)