JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Ett importförbud på kretsar kapslade med en omstridd fingradig BGA-teknik ger amerikanska elektroniktillverkare gråa hår. Kapslingsföretaget Tessera har haft framgångar i en patentstrid och sedan den 20 juli får kretsar som kapslats av förlorarna i patentstriden inte importeras till USA.
Det skriver nättidningen EE Times (länk).

Freescale har stoppat sin försäljning i USA av Dragonball- och i.MX-processorer i den omstridda kapslingen. Också AMD, Spansion, ST och Qualcomm inkräktar på Tesseras patent enligt domen från amerikanska handelsmyndigheten ITC (US International Trade Commission).

Enligt Tessera implicerar ITC-beslutet att fler än 1000 produkter från nämnda företag inkräktar mot patenten, som har nummer 5,852,326 respektive 6,433,419.

Företagen överklagar domen. Bland annat med argumentet att den hotar amerikansk tillverkning.

Samtidigt pågår en tvist om patenten i sig hos det amerikanska patentverket. Och här ligger Tessera i underläge, åtminstone för ögonblicket.  Patentmyndigheten har omväxlande förkastat och godkänt patenten sex gånger om, efter att Tessera gång på gång utnyttjat sin rätt att göra en ny omformulerad ansökan vid avslag.

Under tiden gäller importförbudet och amerikansk tillverkning av stora och små produkter drabbas. Ingenjörer sitter nu vid ritborden och omkonstruerar till andra kapslingar eller till kompatibla kretsar från andra tillverkare.

Ytterligare ett sätt att arbeta sig runt domen är att importera färdigmonterade produkter som använder kretsar med den omstridda kapslingen. Eller att flytta hela tillverkningen utanför USA.

Den omstridda kapslingen kan också användas om den utförs av något av de företag Tessera utryckligen godkänt som licenstagare.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)