JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina vill designa fler egna kretsar
Myndigheterna i Kina siktar på att få fram uppemot 30 fabrikslösa halvledarbolag, var och en med en omsättning på minst 200 miljoner dollar. Amerikanska riskkapitalbolag satsar pengar i flera av projekten.
I Kina växer halvledarmarknaden snabbare än någon annan stans. Redan säljs en fjärdedel av alla halvledare där, och den andelen väntas enligt analyshuset IC Insights öka till 35 procent år 2013 och då utgöra en marknad värd över 100 miljarder dollar. Och kinesiska systemtillverkare som Huawei, ZTE, Lenovo, Konka och TCL är enorma halvledarkonsumenter, jämte all kontraktstillverkning som sker på kinesisk mark.

Men få halvledare produceras i landet, och ännu färre designas av kinesiska bolag. Det vill nu de kinesiska myndigheterna ändra på, skriver tidningen EE Times. I fjol sjösatte myndigheterna där ett stimulanspaket värt 565 miljoner dollar, och en del av de pengarna har nu öronmärkts till stipendier, lån och utrustning för fabrikslösa halvledarbolag. Målet är att få fram ett 30-tal bolag som kan växa till att nå en omsättning kring 200 miljoner dollar, skriver tidningen.

Amerikanska riskkapitalister ser stora möjligheter i satsningen. Intels riskkapitalarm, Intel Capital, är den största amerikanska investeraren på området, följt av Walden International som leds av Cadence vd Lip-Bu Tan. Som givetvis också hoppas att Cadence ska få sälja EDA-verktyg till de nya bolagen.

– Den stora dragkraften är att Kinas marknad är så stor, och de behöver massor av halvledare. Kina är en ledande komponentkonsument idag, så nu är rätt tid att bygga upp de fabrikslösa bolagen, säger Tan till EE Times.

Myndigheterna i Kina sneglar föga överraskande på Taiwan, som fått fram flera framstående fabrikslösa halvledarbolag. Det största av dem, Mediatek, är världens femte största fabrikslösa kretsföretag, och ett av världens 20 största halvledarbolag alla kategorier. Ett av de stora problemen för kineserna är, enligt EE Times, att få fram branschkompetenta företagsledare. Det har Taiwan löst genom att locka hem emigranter från USA. Deras erfarenheter från ledande halvledarbolag som Intel och Texas Instruments såväl som från nystartade bolag med intensiva riskkapitalkontakter har varit oerhört värdefulla när Taiwan byggt upp sin halvledardesignindustri.

– Samma sak börjar hända i Kina, men det tar nog minst fyra år till, säger Tan till EE Times.

Än så länge går det dock trögt. Bara två kinesiska halvledarbolag har funnits bland världens 50 största, och båda har försvunnit från listan då de inte lyckats förnya eller bredda sin produktportfölj. Displaykretsföretaget Solomon Systech i Hongkong omsatte 250 miljoner dollar år 2006 men är idag nere under 100 miljoner dollar. Medieprocessorbolaget Actions Semiconductor i Zhuhai var uppe på 170 miljoner dollar samma år, men är idag också nere under 100 miljoner.

– De var första vågen av kinesiska startups, och de var "one-trick ponies". Nästa generation måste ha ett plattformstänkande, med flera produkter, helst för olika marknader, från mobiltelefoner till set-topboxar, digitala kameror och mini-pc, säger Tan till EE Times.

Och analytikern Bill McClean på IC Insight är skeptisk till de kinesiska planerna.

– Av deras 30 nystartade bolag kanske ett eller två kan slå sig in bland de 50 största i världen. Det är inte lätt att vidmakthålla tillväxt, och tröskeln höjs hela tiden, säger han till tidningen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)