JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bert Nordberg tar över Sony Ericsson
Bert Nordberg, idag chef för Ericssons verksamhet i Silicon Valley, blir ny vd för Sony Ericsson efter Dick Komiyama. Samtidigt lämnar Carl-Henric Svanberg över ordförandeklubban till Sonys chef Howard Stringer.
Dick Komiyama har haft en motig tid som vd för Sony Ericsson. När han tillträdde i november 2007 hade företaget radat upp goda kvartal och hade en marknadsandel över nio procent. Företaget tillverkade 26 miljoner mobiler det kvartalet, och gjorde en vinst på 384 miljoner euro före skatt.

Det var, som det heter, tider det. Senaste kvartalet sålde Ericsson bara 13,5 miljoner telefoner och marknadsandelen stannade vid 4,7 procent. Företaget blöder och kommer sannolikt att behöva kapitaltillskott från sina föräldrar Ericsson och Sony.

Dick Komiyama har förvisso gjort en hel del för att mildra problemen, med sparåtgärder och fokusering på färre segment. Sparprogrammet får nu Bert Nordberg ta i mål, samtidigt som han måste blåsa nytt liv i produktportföljen och nytt självförtroende i organisationen. Enligt Carl-Henric Svanberg är han rätt man för just det jobbet.

– Bert Nordberg har visat att han kan förändra en verksamhet, och han var drivande i omvandlingen av Ericsson under 2002-2003. Jag är övertygad att han kan bygga vidare på den grund Dick lagt och leda Sony Ericssons vidare i omvandlingen, säger han i ett pressmeddelande.

Bert Nordberg själv konstaterar att öppen källkod och mobilernas innehåll blir allt viktigare.

– De erfarenheter jag fått från Silicon Valley blir klart relevanta för Sony Ericsson i framtiden, säger han i samma pressmeddelande.

Han tillträder sitt nya jobb den 15:e oktober, baseras på Sony Ericssons huvudkontor i London. Dick Komiyama kvarstår som vd-rådgivare fram till årsskiftet.

Samtidigt med vd-bytet lämnar Carl-Henric Svanberg sin post som ordförande i bolaget, och efterträds där av Sonys vd och ordförande Sir Howard Stringer. Sony Ericsson har sedan starten 2001 haft som tradition att ha en ordförande från den ena ägaren och en vd från den andra.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)