JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 30 maj 2020 VECKA 22
Ökad försäljning av pc och platta tv, plus ett stort kinesiskt stimulanspaket, har gjort analyshuset Gartner mindre pessimistiskt. Företaget spår nu att halvledarmarknaden i år minskar med 17,1 procent, klart bättre än den minskning på 22,4 procent man förutspådde för ett kvartal sedan.
Halvledarmarknaden har börjat växa igen, med en ökning på 17 procent under andra kvartalet jämfört med det första. Ökningen beror enligt Gartner till stor del på att pc- och platt-tv-tillverkare sänkt sina priser vilket satt fart på försäljningen.

– Industrin tjänade också på det kinesiska stimulanspaketet som lyckades anmärkningsvärt bra med att få upp efterfrågan på kort sikt. Regeringar världen över har agerat snabbt och effektivt för att undvika ekonomisk härdsmälta, och det har fungerat, berömmer Bryan Lewis, researchansvarig på Gartner.

Gartner konstaterar att flera stora halvledartillverkare rapporterade positiv tillväxt under andra kvartalet, däribland Intel med 12 procent och Samsung med 30 procent, i båda fallen jämfört med första kvartalet. Att Qualcomm ökade med 36 procent tolkar Gartner som att även mobiltelefonsektorn ser allt mer hälsosam ut.

Trots glädjeämnena väntas alla produktsegment visa upp minst 10 procent tapp jämfört med fjolåret. ASSP:er (application specific standard products), som i Gartners värld är den största produktgruppen, väntas gå ned 16,5 procent. Minnen klarar sig med 13,5 procent nedgång tack vare stabiliserande priser. Mikrokomponenter, som här innebär mikroprocessorer, styrkretsar och DSP:er, väntas tappa drygt 19 procent.

För nästa år tror Gartner att tillväxten håller i sig, och förutspår en ökning på 10,3 procent jämfört med 2009. Men trots att prognosen levereras med en tiondels procentenhets noggrannhet så varnar företaget för osäkerhet, och att det kan komma ett bakslag efter årsskiftet.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)