JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Japanska Renesas ska integrera svenska Scalados teknik för bildfångst och bildhantering i sina mobilkretsar. Med tekniken slipper användarna den irriterande tidsfördröjningen mellan knapptryckning och att bilden verkligen tas.
Hur mycket pengar ordern rör sig om är inte officiellt. Fadi Abbas, en av Scalados grundare, säger dock i ett pressmeddelande att ordern är "mycket viktig". Nyhetsbrevet Rapidus har tidigare sagt att det handlar om "miljonbelopp", och att liknande avtal även skrivits med NEC och koreanska Corelogic (länk).

Scalado har två produkter, Speedtags och Caps. Speedtags är tekniken för att minimera tiden från trycket på slutarknappen tills bilden tas. Enligt företaget är detta så kallade "shutter lag" en av de största tekniska utmaningarna för mobilkameror – enbart spegelreflexkameror och andra avancerade digitalkameror kan mäta sig i snabbhet med Speedtags. Med Speedtags går det också att ta många bilder i snabb följd, så kallad burst mode.

I Caps ingår teknik för att hantera bilder, exempelvis zooma, redigera och skapa panoraman från flera bilder. Att kunna hantera all denna funktionalitet snabbt blir allt viktigare i takt med att bildfilerna blir större tack vare fler pixlar i bildsensorerna.

När de första mobilerna med Scalados teknik i Renesas kretsar når marknaden återstår att se. Men att döma av pressreleasen räknar Renesas med att tekniken kommer att ge företaget ökade marknadsandelar.

– Tack vare den här överenskommelsen är vi övertygade att våra mobilapplikationsprocessorer får en mycket starkare närvaro på kameramobilmarknaden, säger Hideaki Chaki på Renesas.

Enligt en rapport från analyshuset Research and Markets som Scalado refererar har 70 procent av alla mobiler en inbyggd kamera. År 2011 räknar analytikerna med att kameramobiler säljs för över 120 miljarder kronor och att var tredje människa på jorden då kommer att äga en kameramobil.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)