JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Företagen Vector och Electrobit släpper konkurrerande Autosarverktyg för NECs styrkretsar för fordonselektronik. De två pressreleaser som annonserar nyheten består tlll stor del av identisk text – ett skämtsam anspelning på Autosars modularitet.
Det är NECs styrkretsfamiljer V850E/PHO3 och V850ES/Fx3 som nu får stöd av programkomponenter och verktyg för version 3.0 av fordonsstandarden Autosar.

Electrobit och Vector har i samarbete med NEC tagit fram varsitt paket av verktyg och programmoduler som följer Autosar. Båda paketen ger i slutänden programvara som kan köras i ett NEC-utvecklat hårdvaruabstraktionslager, MCAL (Microcontroller Abstraction Layer) till nämnda processorer – Autosar föreskriver nämligen att programvara inte ska utvecklas direkt mot en processorarkitektur, utan ta en omväg via ett MCAL. Därmed blir alla processorer kompatibla och det spelar funktionellt ingen roll vilken hårdvara som exekverar en viss Autosartillämpning.

Electrobits paket innehåller operativsystem, minneshantering och Elektrobits utvecklingsmiljö EB Tresos. Också Vectors paket innehåller utvecklingsmiljö, operativsystem och minneshantering. Dessutom finns här programmoduler för databussarna Flexray, Can och Lin.

Om allt fungerar som det är tänkt ska en Autosarutvecklare nu exempelvis kunna plocka operativsystemsmodulen från Electrobit och Flexraymodulen från Vector och använda dem tillsammans. Den typen av modularitet är en poäng med standarden Autosar.

Liksom för att skämtsamt illustrera denna modularitet, består själva pressmeddelandena om Vector och Electrobit i stor utsträckning av exakt samma text. De skiljer sig bara där produkterna skiljer sig och företagen beskrivs. Pressmeddelandena är alltså modulärt konstruerade, som Autosar.

– Det stämmer. Elektrobit och Vector är konkurrenter och vi släpper samma lösning med dem båda. Då blir det rättvist att annonsera dem samma dag, kommenterar Oliver Lüttgen på NEC.

– Och att hitta på olika formuleringar bara för sakens skull hade varit poänglöst
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)