JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Ett företag i Kalifornien har utvecklat ett slags bläck som rätt pålagt på kiselskivor kan höja effektuttaget från solceller med uppemot 10 procent. Solcellerna kan göras så tunna att de bli böjbara.
Innovalight, ett nystartat företag i Kalifornien, har tagit fram ett bläck som kan appliceras med bläckstråleteknik ovanpå konventionella solceller gjorda i kisel. Resultatet blir en ökning i effektuttaget i storleksordningen 10 procent – oberoende National Renewable Energy Laboratory uppmätte 16,5 procents genomsnittlig verkningsgrad före bläckbeläggningen och 18 procent efter.

Att öka solcellernas verkningsgrad genom att mönstra kislet så att det bättre absorberar solens kortvågiga strålning är inget okänt fenomen. Men hittills har det krävt flera etsningssteg i tillverkningsprocessen, något som kostar mycket pengar.

Innovalight har inte avslöjat vad dess bläckbaserade process kostar. Men företagets vd Conrad Burke hävdar i tidningen Technology Review att kostnaden ligger avsevärt under etsningstekniken. Två viktiga skäl till det är att processen kan utföras vid låga temperaturer och på tunnare kiselskivor än vad metoden med fler etsningssteg kräver.

Bläcket innehåller kiselkristaller som är några få nanometer i diameter. Affärshemligheten är förmågan att kontrollera storleken på kristallerna och förmågan att göra bläcket tryckbart, säger Homer Antoniadis till Technology Review. I bläcket finns också en organisk ingrediens som ser till att kiselkristallerna inte sjunker till botten.

Innovalight använder bläckstråleteknik utvecklad av holländska OTB Solar och tekniken ska användas kommersiellt av den kinesiska solcellstillverkaren JA Solar, i produkter som väntas nå marknaden nästa år.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)