JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 8 juli 2020 VECKA 28
Följ tillverkarnas råd vid installation av motorstyrningar annars riskerar du att skapa otillåtna radiostörningar. Den uppmaningen riktar Elsäkerhetsverket i det senaste numret av sitt nyhetsbrev.
Det blir allt vanligare att använda sig av en motorstyrning för att sänka effektförbrukningen på större motorer, bland annat i fläktsystem. Men även om själva frekvensomriktaren är CE-märkt och därmed uppfyller EMC-direktivet, så kan en felaktigt utförd installation ge radiostörningar som ligger långt över de tillåtna gränsvärdena.

Som exempel lyfter Elsäkerhetsverket fram ett fall där en radioamatör upptäckte att kortvågsbandet plötsligt var dränkt av brus. Personen i fråga gav sig ut med sin radiomottagare för att pejla in störkällan som visade sig finnas i en stor hyresfastighet cirka en kilometer bort från den egna bostaden.

Radioamatören kontaktade Elsäkerhetsverket som snabbt kunde lokalisera felet till de tio fläktrum som fastigheten hade. Bara i ett av dessa var installationen korrekt utförd. I övriga rum hade en oskärmad kabel använts mellan frekvensomriktaren och fläktmotorerna trots att tillverkaren föreskrivit att en skärmad kabel skulle användas.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)