JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Högst 80 dB. Den gränsen vill EU införa för MP3-spelare och andra musikspelare med hörlurar. Skälet stavas folkhälsa – enligt EU:s rådgivare har mellan 2,5 och 10 miljoner européer fått nedsatt hörsel efter att ha lyssnat på MP3-spelare med alltför starkt ljud.
Initiativet kommer från Megiena Kuneva, EU-kommissionär för konsumentfrågor. I ett utspel igår berättade hon att hon tillsatt en grupp med experter och industrirepresentanter för att ta fram standarder på området som ska minska hörselskadorna. Riskerna för permanent hörselskada är stor, främst för ungdomar, hävdar hon.

– Om du vill kunna njuta av din favoritmusik om 20-30 år måste du skruva ner ljudet idag, säger Megiena Kuneva enligt nyhetsbyrån AP.

Mellan 2,5 och 10 miljoner européer har redan fått nedsatt hörsel av att ha lyssnat på alltför starkt ljud från MP3-spelare, hävdar en vetenskaplig panel som Kuneva hänvisar till. Dessa har lyssnat på musik över 89 dB minst en timme om dagen under fem år.

Dagens musikspelare har en maxvolym mellan 80 och 115 dB. Vissa hörlurar kan öka den nivån med uppemot 9 dB, vilket ger ljud på nivåer som ett startande flygplan, cirka 120 dB.

Hennes förslag går ut på att tvinga tillverkarna att sälja musikspelare inställda med en gräns på 80 dB. Denna inställning ska dock kunna tas bort av användaren. Därtill vill hon att MP3-spelare, likt tobak, ska förses med varningstexter.

Industrin ställer sig inte helt negativ, men vill utvärdera bästa sättet att informera om hälsoriskerna.

– Konsumenternas säkerhet är vår högsta prioritet, säger Bridget Cosgrave på Digitaleurope, en organisation för konsumentelektronikföretag där bland andra Sony, Panasonic och Apple ingår.

I Frankrike finns redan en lag som sätter gränsen vid 100 dB. Apple har modifierat sina Ipod för den europeiska marknaden till denna gräns, och inkluderar en varningstext i varje Ipod-förpackning.

Enligt EU lyssnar mellan 50 och 100 miljoner européer på MP3-spelare varje dag.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)