JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU: Elektronik är nyckeln till framtiden
Elektronik, fotonik och nanoteknik är jämte materialteknik och bioteknik nyckelområden som är av strategiskt intresse för Europa. Det menar EU-kommissionen i en rapport som också uppmanar EIB, Europeiska Investeringsbanken, att prioritera dessa områden.
"Utbredningen av nyckeltekniker är inte bara av strategisk vikt utan helt oumbärligt". Så skriver EU-kommissionen i en rapport (länk) till Europaparlamentet. De nyckeltekniker som pekas ut är nanoteknik, mikro- och nanoelektronik inklusive halvledarteknik, avancerade material, bioteknik och fotonik.

Kommissionen menar att Europa måste bemästra dessa teknologier för att kunna ligga i framkant av övergången till en kunskapsbaserad ekonomi med låga koldioxidutsläpp.

Europas svaghet är dock inte brist på kompetens på dessa områden, utan i stället brist på kapital för att utveckla kommersiellt gångbara produkter och lösningar. EU-kommissionen tänker dock inte själv anslå mer pengar, utan uppmanar istället EIB, Europeiska Investeringsbanken, att utveckla särskilda lån som på ett eller annat sätt prioriterar nyckelteknikområdena.

Kommissionen säger dock att den tänker tillsätta en utredning för sin politik på området under nästa år, och då överväga om och hur offentlig upphandling av ännu inte färdigutvecklad teknik kan stimulera dessa industrier. Utredningen ska ledas av en "expertgrupp med långt gående visioner" och ska presenteras för Europaparlamentet i slutet av nästa år.

Rapporten uppmanar också europeisk industri på områdena att öka sina samarbeten med ledande aktörer i andra länder, främst USA, Japan, Kina och Ryssland.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)