JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sony Ericsson tror på vinst 2010
Bert Nordberg, ny vd på Sony Ericsson, säger till Dagens Industri att han siktar på att företaget ska gå med vinst redan nästa år. Bättre och dyrare mobiler plus ett nytt sparpaket är vad som krävs, säger han.
– Om marknaden fortsätter att stabiliseras och vi lyckas med våra nya produkter ska vi nå lönsamhet under nästa år, säger Bert Nordberg till tidningen Dagens Industri.

Han aviserar ett nytt sparpaket, utöver de redan pågående som är tänkta att minska kostnadsmassan med 10 miljarder kronor och som resulterat i att 2 350 personer fått gå från företaget. Det nya sparpaketet går framför allt ut på att platta ut strukturen, minska antalet chefer och dra ner på antalet utvecklingscenter.

Men Bert Nordberg betonar samtidigt att mer avancerade och därmed dyrare telefoner är viktigare än sparpaketen.

– Vi ska höja det genomsnittliga försäljningspriset. Vi ska inte jaga marknadsandelar genom att sälja 25-dollarstelefoner i Indien, säger han.

Det senaste kvartalet låg snittpriset per såld mobil på 1180 kronor, upp från 1100 kronor motsvarande kvartal i fjol men ner från 1260 kronor kvartalet innan.

Bert Nordbergs optimistiska uttalandena går enligt Dagens Industri på tvären mot analytikerkåren, som unisont menar att även 2010 kommer att bli ett förlustår för företaget och att vinst tidigast kan uppnås 2011. Det senaste kvartalet minskade omsättningen med 42 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol, till 16,7 miljarder kronor och förlusten blev nära 2 miljarder kronor att jämföras med 350 miljoner motsvarande kvartal i fjol. De två ägarna Ericsson och Sony har garanterat lån som företaget tagit med 1,8 miljarder kronor vardera.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)