JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Embeddedvinnare köpt av Assa Abloy
Låsjätten Assa Abloy har köpt Portsystem 2000, det företag som vann det första Stora Embeddedpriset vid mässan Komponent 2003 i Göteborg. Företaget gör intelligenta lastportar som kan kopplas till Internet och samla in statistik från in- och urlastning via rfid.
När Portsystem 2000 ställde upp i den allra första Embeddedtävlingen år 2003 hade man bara en prototyp färdig (länk). Ändå lyckades man vinna priset i företagsklassen, med sin intelligenta lastport. Systemet hade redan då möjligheter att kopplas upp till Internet för övervakning och statistikinsamling, funktioner som indikerar när en lastbil närmar sig, för assistans vid inbackning och möjligheter att förse varje enskilt paket med rfid.

Bakom låg 2600 timmars utveckling på företaget, plus något tusental konsulttimmar. Via Acreo hade en del av utvecklingen betalts av EU-pengar. På företaget hade man aldrig utvecklat någon elektronik tidigare, så det var flera stora steg som togs.

– Det här är lastbilsportarnas pc-standard, sa vd Björn Thyselius när han tog emot priset 2003.

I samband med priset fick man också en stor order, och bestämde sig för att även ställa ut på Tekniska Mässan i Stockholm. Där fick man både nya kundkontakter och idéer till produktutveckling. Och självförtroende nog att flytta till nya lokaler i småländska Habo.

Sedan dess har tillväxten fortsatt. Idag har företaget expanderat från Habo till att även ha kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Antalet anställda har ökat till 80 personer och omsättningen i år väntas landa kring 125 miljoner kronor. Och nu har alltså lås- och säkerhetsjätten Assa Abloy köpt företaget.

Någon köpesumma anges inte. Men Assa Abloy hävdar att förvärvet kommer att bidra positivt till vinst per aktie från start.

En stor del av elektroniken till Portsystems produkter är utvecklad av Werner Hilliges, som intervjuades i Elektroniktidningen i april 2006 (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)