JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Motorola allt närmare delning

Motorola allt närmare delning

Systemjätten Motorola undersöker möjligheterna att sälja sin division för set-top-boxar och nätverksutrustning. Försäljningen av mobiltelefondivisionen rycker också allt närmare, skriver tidningen Wall Street Journal.
Medan andra stora teknikbolag, som Hewlett-Packard och Cisco, försöker etablera sig som totalleverantörer genom att köpa andra företag med kompletterande verksamhet så ser Motorola ut att gå motsatt väg. Senaste budet är att företagets största division, för set-top-boxar och nätverksutrustning, ska säljas. Även den uppskjutna försäljningen av mobiltelefondivisionen håller på att aktualiseras, skriver tidningen Wall Street Journal.

Set-top-boxarna och nätverksutrustningen kan säljas på auktion, efter att riskkapitalbolagen TPG och Silver Lake Partners uttryckt önskemål om att köpa den, skriver tidningen. Några bud har ännu inte influtit, men Wall Street Journal tror att divisionen, som i fjol omsatte drygt 10 miljarder dollar, kan inbringa en intäkt mellan 4 och 5 miljarder dollar. Det vore i så fall en rejäl förlustaffär - större delen av verksamheten härrör från Motorolas köp av General Instruments för 17 miljarder dollar år 2000. Noterbart är dock att divisionen går med vinst, 200 miljoner dollar det senaste kvartalet.

Tidningen nämner Ericsson, Samsung, Huawei och brittiska Pace som potentiella köpare. Ericsson har avböjt att kommentera.

Inte heller Motorola själv vill kommentera ryktena, men säger att målet att sälja mobiltelefondivisionen kvarstår. Den affären har försenats då ledningen ansåg att bolaget behövde tid att utveckla en ny produktgeneration med bra fotfäste på marknaden. Och så kan nu vara fallet - Motorolas modell Cliq som lanserades i september har tagits emot väl, och förhoppningarna är höga på den Androidbaserade modellen Droid som lanserades i förra veckan.

Om såväl mobiltelefonerna som set-top-boxarna och nätverksutrustningen försvinner så är det inte mycket kvar av Motorola. Det som återstår är främst företagsenheten som gör publika radiosystem med tillhörande terminaler, walkie-talkies och streckkodsläsare. Den verksamheten står för mindre än en tredjedel av Motorolas omsättning idag.
Av Adam Edström (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.)

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)