JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intelligenta robotar söker arbetsuppgifter
Forskare vid Mälardalens högskola har skapat robotar som har förmåga att förstå människor som talar eller skriver instruktioner till dem. Nu söker projektgruppen industripartners som vill testa de intelligenta robotarna ute i arbetslivet.
Forskningsprojektet, Intelligent robot-människa interaktion, har resulterat i att en människa muntligt eller skriftligt kan säga åt en robot vad den ska göra. Nyckeln är en programvara som utvecklats inom projektet. Roboten har även en kamera som gör att den kan se. Och den kan ställa frågor vid oklarheter.

Tanken är att roboten i första hand ska användas av små och medelstora företag, vilket dominerar i Europa.

– Om dessa företag investerar i modern produktionsteknik, till exempel robotar, och börjar använda vårt datasystem kan de öka sin konkurrenskraft och återigen tillverka produkter som inte längre tillverkas i Europa. Med hjälp av den här tekniken kan vi alltså flytta tillverkningen tillbaka till Europa från andra delar av världen, säger Baran Cürüklü, projektledare och lektor vid Mälardalens högskola.

Forskarna hävdar att det idag inte finns något liknande system på marknaden, men att det egna systemet troligen kommer att vara tillgängligt om två till tre år.

– System för intelligenta robotar kan få ett stort genomslag, även när det gäller tillämpningsområden som exempelvis hälsorobotik, robotar i hemmiljö och automation, tror Baran Cürüklü.

Nu återstår bara att göra tester ute i arbetslivet. Därför söker projektgruppen efter industripartners som vill ta reda på vad en intelligent robot kan tillföra det egna företaget.

Projektet har fram till nu finansierats av Robotdalen, Sparbanksstiftelsen Nya, Vinnova och EU-medel. Förhoppningen är dock att få finansiering i ytterligare tre år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)