JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Operatörer till storms mot app-butiker
Den uppsjö av tillämpningsbutiker, "app stores", som Apple, Nokia och andra driver är ett hot mot tillväxten i mobilindustrin. En gemensam lösning vore mycket bättre, för både utvecklare och användare. Den salvan avlossades på Mobile Asia Congress.
– I en värld full av tillämpningar saknas det som gjort mobiltelefonin så framgångsrik – ett gemensamt format. Vi skapar inte någonting som kan köras på alla terminaler och operativsystem, vilket var precis det som en gång gjorde GSM till en framgång, sa Michael O'Hara, marknadsdirektör på mobilindustrins samarbetsorganisation GSMA.

Han vänder sig mot vad han kallar "isolerade öar", alltså de programbutiker med tillämpningar som drivs av Apple, Nokia, Sony Ericsson, RIM, Android och Qualcomm för att nämna några.

– Vi måste hitta ett sätt att få bort de här öarna. Vi behöver något som gör att när jag köper en ny mobil så kan jag faktiskt ta med mig mina "apps" till den nya enheten, sa O'Hara enligt nyhetsbrevet Mobile Business Briefing.

Lösningen, enligt honom, stavas JIL, Joint Innovation Lab, ett initiativ som startade i fjol och som stöds av jätteoperatörer som China Mobile, Verizon Wireless, Vodafone och Softbank jämte en rad mobiltillverkare. Målet för JIL är komma fram till en specifikation för en "widget", ett anpassningsprogram som gör att en applikation bara behöver utvecklas en gång och därefter kan fungera hos alla operatörer och i alla telefoner som stöder JIL. Enligt GSMA handlar det om minst en miljard potentiella användare.

– Vi skapar en enhetlig plattform som vi kan dela med varandra. Med en JIL-widget ska applikationer kunna köras på mobiler från alla tillverkare, oavsett operativsystem, förklarade Masayoshi Son, vd på den japanska operatören Softbank.

JIL hoppas ha sin specifikation klar nästa år. Man bjuder för närvarande in alla intresserade företag att delta i utvecklingen och stödja initiativet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)