JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljoner till miljöinnovationer
När Vinnova delar ut 150 miljoner kronor till miljöinnovationer får även elektronikrelaterad industri en bit av kakan. Utveckling av litiumjonkatoder och återvinning av solceller finns bland projekten som vunnit bifall av Vinnova.
Nära 200 forsknings- och utvecklingsprojekt sökte sammanlagt en miljard kronor när innovationsverket Vinnova utlyste en satsning på miljöinnovationer. Kriterierna var att projekten skulle bidra till ökad tillväxt och minskad miljöpåverkan, samt samfinansieras med lika mycket pengar som anslagits. Satsningen ingår i programmen "Innovationer för en hållbar framtid" och "Säkra och uthålliga transporter".

Resultatet blev att verket delar ut 150 miljoner kronor till ett trettiotal projekt. Pengarna portioneras ut över fem år. Mottagarna är en spretig skara med projekt inom allt från fiskfoder och stadsplanering till elektronikåtervinning.

Bland de mer elektroniknära projekten som beviljats finansiering märks utveckling av katodmaterial för litium-jonbatterier, där Hans Söderhjelm på Höganäs AB får 8,1 miljoner kronor.

På Chalmers får Christian Ekberg 10 miljoner kronor för forskning kring industrinära återvinning av exempelvis solceller. Närbesläktat är ett projekt på Swerea-IVF där Annika Boss får 4,6 miljoner kronor för sin verksamhet inom återvinning av elektriska kablar.

Hos sensorspecialisten Sensair beviljades Henrik Rödjegård 866 500 kronor för utveckling av ett lågkostnadssystem för mätning av växthusgaser. Och på Acumem i Uppsala ska Mats Hovmöller studera hur datorhallar kan uppnå högre energieffektivitet, ett projekt som stöds med 765 000 kronor.

Hela listan på de projekt som beviljats finansiering finns här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)