JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
bada

Alla måste Bada

Samsungs nya smartmobil

Ett stimulanspaket på 2,7 miljoner dollar ska locka utvecklare till Samsungs nya smartmobilplattform Bada. Igår gav Samsung ytterligare information om plattformen som presenterades för en månad sedan.
Precis som Nokia har Samsung planer på att flytta ner smartmobilen till de lägre prisklasserna och deras betydligt större säljvolymer. Men där Nokia väljer Symbian som plattform för detta, väljer Samsung Bada, som ska bli en ”smartphone for everyone”.

Bada är ett plattform för smartmobiler, att jämföra med Android, S60 eller Windows Mobile. De första modellerna kommer att köras under ett operativsystem som Samsung inte namngett, men som enligt tidningen Telecoms Korea är Nucleus, ett realtidsoperativsystem från Mentor Graphics. Bada kan också köras under Linux.

Sedan igår kan du ladda hem en färdig programutvecklingsmiljö i Eclipse för Bada. Den bygger på GNU-verktygskedjan. En sajt för utvecklare med information om programkodsgränssnittet har öppnats.

De första Badamobilerna är pekmobiler i mellanprisklassen som släpps i Asien och Europa under första halvan av 2010. Därefter kommer billigare modeller att släppas.

Samsung säger sig inte ha bestämt sig för huruvuda även andra företag ska tillåtas tillverka Badamobiler.

Till konkurrenten Iphone påstås det idag finnas obegripliga 100 000 program att ladda hem. Samsung hoppas kunna locka till motsvarande kodkommers med hjälp inbyggt stöd i Bada för ansiktsigenkänning, rörelsedetektering och sociala tjänster av typen Facebook. Twitter och vIdeouthyrningsföretaget Blockbuster är partners till Samsung i utvecklingen av Bada.

Också spelföretagen Capcom, EA Mobile och Gameloft är partners och ”Bada som spelmaskin” är ett tema under Badas lansering.

Adobe Flash stöds och Bada har en inbyggd webbläsare byggd på Webkit. Dina egna Badaprogram är tillåtna att slå telefonnummer, skicka sms och accessa adressboken. Bada använder Samsungs användargränssnittsbibliotek Touchwiz som idag finns i både Android- och Windowsmobiler.

Som lockbete utlyser Samsung en tävling där 2,7 miljoner dollar ska delas ut till utvecklare som skapar intressanta nya program för Bada.

Plattformen slutar inte i mobilhårdvaran. Samsung pratar om en infrastruktur av Badaservrar som stöder sociala tillämpningar, synkronisering, innehållshantering, platsbaserade tjänster och kommers.

Utöver Bada, som betyder ocean på koreanska, kommer Samsung att fortsätta att bygga Android-, Limo, Symbian- och Windowsmobiler. Windows Mobile ska användas i en minskande omfattning, och Symbian är, enligt läckta planer, på väg mot noll.

Sydkoreanska Samsung är världens näst största mobiltelefontillverkare efter Nokia.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)