JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Swerea utreder nya flamskyddsmedel

Hur bra är dagens alternativ till bromerade flamskyddsmedel? Är de verkligen mindre giftiga än de bromhaltiga, eller ersätter man bara ett miljöproblem med nya? Det är en av de frågor som ska besvaras av EU-projektet Enfiro, där svenska Swerea-IVF har en framträdande roll.
Skyddar de lika bra mot brand? Är de mogna nog att fungera i produktionen? Det är några andra frågor som ställs i projektet, som ingår i EU:s sjunde ramprogram.

Att fler bromerade flamskyddsmedel kommer att förbjudas på grund av sina negativa miljöegenskaper är inget nytt. Men frågan är hur långt alternativen utvecklats.
Dag Andersson

– Vi ska välja ut något dussin material och undersöka dem ur ett livscykelperspektiv. Vi har valt att kalla det vi gör för ”prototypical case study”, det är inte en allomfattande studie utan är tänkt som en vägledning för industri och beslutsfattare, säger Dag Andersson på forskningsinstitutet Swerea-IVF som leder den svenska delen av projektet.

Han konstaterar att frågan om bromerade flamskyddsmedel är både politiskt och företagsekonomiskt laddad, vilket sätter prägel på projektets arbete.

– De material vi väljer ut är kommersiellt tillgängliga, men projektet kommer inte att presentera enskilda varumärken. Vi kommer att jämföra materialen med vad som används idag, och bedömningarna ska göras opartiskt, på vetenskaplig grund, säger Dag Andersson.

– Jag vill inte sätta något datum för när vi kan leverera de första resultaten. Vi kommer att släppa ifrån oss teknisk information med omsorg, och först när resultaten finns framme, säger han.

Resultaten ska presenteras genom exempelvis nyhetsbrev och vid öppna seminarier. För att säkerställa att även andra intressenter än projektdeltagarna involveras så ska även en referensgrupp inrättas, kallad Enfiro Stakeholder Forum.

Det projektet ska utvärdera är bland annat vilka flamskyddsegenskaper materialen har, hur de påverkar produkternas tillförlitlighet, vilka prestanda de har och deras processbarhet. Även kompatibilitetsproblem med andra material ska undersökas. Och studien gäller inte bara mönsterkort och elektronikkomponenter utan även höljen och andra formsprutade detaljer samt textilier och färger. En fullständig livscykelanalys, enligt ISO14040, där både kostnader, risker och samhällelig påverkan ingår, ska levereras för varje utvalt ämne.

Projektet drogs igång i september och löper över tre år. Det leds av Vrije Universiteit Amsterdam men Swerea-IVF kommer att stå för en stor del av testerna.

Enligt Dag Andersson har inga liknande studier gjorts tidigare där både processbarhet och produkternas prestanda och tillförlitlighet utvärderas.

– Tiden är mogen nu. För fem år sedan hade det varit för tidigt, konstaterar han.

Totalt finns 12 deltagare i projektet. Från svensk sida deltar även Stockholms Universitet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)