JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sannolikhetskalkyl ställer diagnos på bilen

Sannolikhetskalkyl
ställer diagnos på bilen

I takt med att bilarna får allt fler elektroniksystem blir det också svårare att felsöka och reparera dem. En lösning kan vara att tillgripa sannolikhetskalkyler, i varje fall om man ska tro Anna Penestål som doktorerat på metoden vid Linköpings universitet.
En modern lastbil är utrustad med 30-35 styrenhetersom tar emot information från hundratals givare och sedan skickar instruktioner till ställdon som reglerar olika funktioner i bilen.

– Det är bilar som kan väldigt mycket. Deras funktioner är bra så länge de fungerar, men när de inte gör det kan det gå illa, säger Anna Pernestål i ett pressmeddelande.

Hon är industridoktorand vid Avdelningen för fordonssystem på Linköpings universitet och Scania CV AB.

I sin doktorsavhandling beskriver hon ett system för diagnos och felsökning som bygger på en sannolikhetsbaserad metod. Enkelt uttryckt betyder det att man beräknar sannolikheten för olika fel utifrån all tillgänglig information: aktuella mätvärden från sensorer i fordonet, bakgrundsdata, modeller och olika typer av expertkunskap. Systemet kan fungera både ombord under körning och när fordonet står på verkstad.

En felindikering under körning sätter igång en beslutsprocess där fordonet väljer hur det ska agera, till exempel skifta reglermod för att begränsa motormomentet eller tända varningslampor.

– Ett val skulle kunna vara att skicka information till närmaste verkstad som i sin tur kontaktar föraren. Tekniken för detta finns, det svåra är att få ihop informationsflödet, säger Anna Pernestål i pressmeddelandet.

Metoden har provats i testbänk på gasflödet i motorn och visat sig fungera.

– Nu utvecklar vi verktyget vidare för att ta fram prototyper.

Avhandlingen ”Probabilistic fault diagnosis with automotive applications” är publicerad på LiU Electronic Press, se http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-51931. Den läggs fram vid disputation fredag 18 december.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)