JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

nexus oneGoogle lanserar
egen smartmobil

I Googles egen butik på google.com/phone kan du nu beställa Googles Androidmobil Nexus One – om du bor i USA vill säga. Tisdag klockan 19 svensk tid lanserade Google den första i en serie egna ”supermobiler”.
De ihärdiga ryktena under slutet av 2009 om en egen mobil från Google visade sig stämma. Google säljer Nexus One under sitt eget varumärke i sin egen butik – du behöver ett Googlekonto för att kunna köpa den. Den kan till att börja med användas endast i USA.

Mobilen heter Nexus One och bygger i likhet med Toshibas TG01 och Sony Ericssons Xperia X10 på Qualcomms 1 GHz ARM-processor Snapdragon. Den kör den senaste versionen av Googles Linuxmobiloperativsystem Android, version 2.1.

Inte heller mjukvaran i Nexus One är unik – den kommer snart att släppas som öppen källkod och blir fritt tillgänglig för andra Androidtillverkare att inkorporera i sina plattformar.

Google Nexus One
 • 3,7" 800 x 480 AMOLED-skärm
 • 1Ghz Qualcomm 8250 CPU, 512MB RAM och 512MB Flash
 • Dubbla mikrofoner reducerar brus och bakgrundsljud
 • GPS-mottagare och sensorer för ljus och närhet
 • Bluetooth 2.1
 • 802.11n
 • Konstruktion och tillverkning: HTC
 • Väger 130g och mäter 119 x 60 x 11,5 mm
 • Ett 1400mAh-batteri ska enligt Google räcka till fem timmars webbsurfning
 • Stöder GSM-banden 850, 900, 1800, 1900 och 3G-banden 1, 4 och 8.
 • Det som istället gör Nexus One intressant – ur amerikanskt perspektiv – är möjligheten att köpa den icke operatörsbunden. Den kostar då 529 dollar i Googles egen nätbutik google.com/phone.

  I USA tillhandahåller normalt varje operatör sin egen meny förvalda mobilmodeller. Under presskonferensen var detta något som Google tryckte på: möjligheten för konsumenten att först kunna välja mobil och därefter operatör.

  Det är en god nyhet ur konsumentperspektiv. Den ger amerikanen mer valfrihet och pressar operatörerna till en tydligare tävling i nätkvalitet och pris. Det visar också vägen till en tydligare marknad för mobiltelefonhårdvara, om fler följer Googles exempel.

  Enligt Google blir huvudinkomsten från Nexus One indirekt – användandet av Nexus One kommer att leda fler mobilanvändare ut på Internet där de kommer att se Googles annonser och den vägen ge klirr i kassan för Google.

  Google lanserar ”superphone” som beteckning på denna nästa generations smartmobiler med högre processorkraft. Andra har kallat dem ”smartbok” eller ”Übermobil”. Med en 1 GHz Snapdragon kan Google kosta på sig ögongodis som animerade skärmbakgrunder och rösttolkning – en liten detalj som inte synts i rykten och smygrecensioner är att det går att mata in text i Nexus One med rösten istället för med tangentbordet. Röststyrning ingår också i GPS-navigatorgränssnittet.

  Nexus One fungerar i de flesta GSM- och 3G-nät.
  MER LÄSNING:
   
   
  Pappersmagasinet Nyhetsbrev
  SENASTE KOMMENTARER
  Kommentarer via Disqus

  Vi gör Elektroniktidningen

  Anne-Charlotte Sparrvik

  Anne-Charlotte
  Sparrvik

  +46(0)734-171099 ac@etn.se
  (sälj och marknads­föring)
  Per Henricsson

  Per
  Henricsson
  +46(0)734-171303 per@etn.se
  (redaktion)

  Anna Wennberg

  Anna
  Wennberg
  +46(0)734-171311 anna@etn.se
  (redaktion)

  Jan Tångring

  Jan
  Tångring
  +46(0)734-171309 jan@etn.se
  (redaktion)