JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 8 augusti 2020 VECKA 32
Mälardalens Högskola har fått nio miljoner kronor från KK-stiftelsen och Vinnova för forskning kring säker trådlös datakommunikation i sjukhus, industrier och andra områden med stark elektromagnetisk strålning.
Det handlar om två systerprojekt på Mälardalens högskola i Västerås som oberoende av varandra fått finansiering från Vinnova och KK-stiftelsen, totalt nio miljoner kronor.

I projektet Gauss – garanterad automationskommunikations under svåra störningar – ska forskarna testa hur trådlös kommunikation fungerar i ett vattenkraftverk från västeråsföretaget VG Power. Miljön är full av elektriska störningar, och hjälp kommer här även från företaget Delta, specialist på att mäta elektromagnetisk strålning.

I projektet Tesla, Tidskritisk och säker trådlös automationskommunikation, deltar även ABB. Här är målet att konstruera en räknemodell som kan förutsäga hur trådlös kommunikation fungerar i exempelvis ett stålverk, en pappersmassefabrik eller någon annan högautomatiserad miljö. Genom att analysera förutsättningarna ska det gå att ge ett tillförlitligt svar på frågan om trådlös kommunikation är något att satsa på för exempelvis en svetsrobot i närheten av en processmaskin.

– Det känns jättebra att två stora anslagsgivare tycker att det här är ett viktigt område att satsa på, säger Mats Björkman som är professor i datakommunikation och projektledare för både Gauss och Tesla.

Förutom industrin tror han att sjukvården kan dra nytta av resultaten från projekten.Livskvaliteten ökar hos patienter om trådlös kommunikation kan ersätta sladdar för uppkoppling av olika apparater.

– Men för att våga göra sådant säger det sig självt att man först måste ha en garanti på att den trådlösa kommunikationen inte påverkar eller påverkas av strålningen från till exempel röntgenapparaterna, säger han.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)