JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pekskärmsplattform från Neonode

Pekskärmsplattform från Neonode

Dagen efter att Apples iPad såg dagens ljus lanserar svenska Neonode zBook, en pekskärmsplattform för e-böcker och läsplattor.
– För att få en bra läsupplevelse med elektroniskt bläck och TFT-LCD-skärmar utan bakgrundsbelysning måste pekskärmen vara transparent till hundra procent. De kapacitiva och resistiva lösningar som finns idag lägger extra lager över skärmen som försämrar bildkvaliteten. Det blir helt enkelt jobbigare att läsa, säger företagets vd Thomas Eriksson i ett pressmeddelande.

Pekskärmen är baserad på samma egenutvecklade teknik som användes i företagets hypade mobiltelefoner N1 och N2, som dock aldrig blev några kommersiella framgångar.

Tekniken som kallas zForce bygger på IR-teknik och kräver varken plast eller glas för själva pekfunktionen. De använder istället ett nät av IR-strålar i x- och y-led precis ovanför färgskärmens glas. Ett finger eller en penna som trycks mot skärmen bryter strålarna, vilket detekteras av optosensorer på motsvarande sida.

zForce har exempelvis stöd för högupplöst penninmatning, multi-touch för att svepa och zooma med flera fingrar och ger en hög bildkvalitet. Förutom läsplattor pasar tekniken för bland annat mobiltelefoner, mobila handdatorer, e-böcker och digitala fotoramar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)