JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

knappPeksensor för en och femtio

Nu kostar en touchsensor för en på- och avknapp en krona och femtio öre. Enligt Atmel är detta den billigaste ersättaren till mekaniska strömbrytare.
Knappen finns i tre utföranden vilket kan låta överdrivet: på eller av – hur svårt kan det vara? Men proffsen på på-och-av har tänkt ett varv till och bjuder på intelligens som du annars skulle behöva implementera separat.

Den första versionen stänger av sig efter en minuts på-aktivering. Det betyder att eltandborsten i resväskan inte tömmer batterierna om den hamnar i kläm.

Den andra versionen stänger inte av sig – för hörapparaten som aktiveras automatiskt i örat.

Den tredje versionen växlar mellan av och på för varje tryckning och har dessutom en programmerbar timer för avstängning.

Knapparna kan programmeras att fungera under material som plast, glas eller mönsterkort av olika tjocklek och material. De kan till och med verka på avstånd, det vill säga känna när fingret är nära.

Strömförbrukningen är typiskt 17 µA och responstiden 12,6 ms. Knappen är smart nog att vänta med att gå upp i högre effekt och därmed kortare responstid efter en första aktivering. Knapparna är fukt-, smuts- och EMC-tåliga.

Äldre versioner av knapparna används bland annat i hörapparater, leksaker och spisar. Atmel hoppas nu kunna locka Kina med ett lågt pris.

Produkterna heter AT42QT101x där x är 0, 1, eller 2, och tillhör Atmels QTouch-familj. Sensorn exklusive elektrod mäter 2,9 x 1,6 mm i en SOT 23-kapsel och kräver ytterligare två externa komponenter.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)