JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Micron köper Numonyx
Halvedarbolaget Micron köper flashminnesbolager Numonyx av Intel och ST Microelectronics. Affären är värderad till cirka 1,27 miljarder dollar.
För Micron har de senaste åren varit slitsamma. Företagets tre paradgrenar DRAM, flashminnen och CMOS-sensorer har naggats i kanten rejält. DRAM-tillverkningen har dragits ner rejält, med stängda fabriker som resultat. I somras sålde företaget större delen av sin bildsensorverksamhet, en affär som genererade en förlust på uppemot 100 miljoner dollar. Till detta hör att företagets NAND-tillverkning lagts över i IM-flash, ett samägt bolag med Intel.

Redan i höstas cirkulerade rykten om en fusion av Microns och Numonyx NOR-tillverkning. Men nu är det alltså klart att Micron köper loss hela Numonyx av de tre ägarna Intel, ST Microelectronics samt Francisco Partners. Numonyx tillverkar förutom NOR, även NAND, RAM och fasväxlande minnen (phase-change memory, PCM) som på sikt tros kunna ersätta alla möjliga minnen – från NAND och NOR till DRAM (se länk).

I ett pressmeddelande skriver Micron att affären är värd cirka 1,27 miljarder dollar, vilket i verkligheten handlar om 140 miljoner Micron-aktier och upp till ytterligare tio miljoner aktier beroende av hur Numonyx-aktie utvecklas innan affären är slutförd. Köpet ska nu godkännas av berörda myndigheter, och väntas vara slutfört om tre till sex månader.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)