JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Omstart för SVT:s HD-sändningar i marknätet
Direkt efter vinter-OS upphör SVT:s försökssändningar av HD-tv i marknätet i Mälardalen. Företaget planerar för en omstart under senhösten med ny teknik och utökad geografisk täckning.
Radio- och TV-verket (RTVV) som har hand om sändningstillstånden i marknätet presenterade för några veckor sedan ett utkast till strategi för tillståndsgivningen för sändningar i marknätet 2010-2014. Av utkastet framgår att verket förordar en annan teknik än den sam används idag. Genom att gå över till DVBT-2/MPEG4 istället för dagens DVBT/MPEG4 får man in fler kanaler på samma frekvensområde.

SVT kommer inom kort att hos regeringen begära tillstånd för att få sända två HD-kanaler i marknätet. Hur länge det dröjer innnan SVT:s HD-tjänst kan nå nästan hela landet (98 procent) beror på hur snabbt Teracom kan bygga ut sändarnäten.

För tittarna innebär övergången att de måste skaffa sig en ny box om de vill titta på HD-kanalerna. Sändningarna med ”vanlig” kvalitet påverkas inte av förändringen.

– SVT räknar med att kunna bygga ut HD-sändningarna utan att krav på höjning av radio- och tv-avgiften blir aktuell, säger SVT:s distributionschef Jan-Olof Gurinder i ett pressmeddelande.

– När det blir klart hur många HD-kanaler som SVT kommer att kunna sända i marknätet kommer vi att ta upp diskussioner med satellit- och kabelkoperatörerna om HD-tjänsterna från SVT på dessa plattformar. De nuvarande sändningarna av SVT HD hos dessa operatörer påverkas inte av omstarten i marknätet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)