JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Toyota förnekar elektronikproblem

Biltillverkaren Toyotas problem med kärvande gaspedaler som i värsta fall fastnar i fullgasläge beror inte på elektroniken i styrenheten. Det sade Toyotas vd Akio Toyoda när han frågades ut i tre timmar av den amerikanska kongressen i går.
Problemen med den elektroniskt styrda gaspedalen började i oktober i fjol och har sedan eskalerat. Enligt uppgifter i media handlar det om över åtta miljoner bilar som måste in på verkstad för att modifieras. I Sverige är det över 50 000 bilar som berörs.

Men exakt vad som gått fel, när bilar skenat med full gas vilket lett till dödsolyckor, kom inte fram i gårdagens utfrågning.

Toyota har åtminstone 12 masstämningar på halsen från drabbade bilägare i USA och Kanada, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Olika rapporter har spekulerat i att det handlar om ett fel i den elektroniska styrenheten, ETCS-i, som började användas 2001. Styrenheten, som utvecklats i samarbete med amerikanska CTS Corporation, får sin information från en givare på gaspedalen men har ingen koppling till bromspedalen.

Toyotachefen bad igår om ursäkt för problemen med gaspedalen men hävdade samtidigt att det inte är elektroniken som spökar, skriver Wall Street Journal.

Istället ska gaspedalen modifieras mekaniskt för att lösa problemet.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)