JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Analog optimering på nytt sätt

Nystartade EDA-företage Ago lanserar ett verktyg för optimering av analoga konstruktioner, kallat Anxplorer. Verktyget utgår från randvillkor och en rå nätlista i Spice, och levererar kretslösning som uppfyller alla krav, hävdar företaget.
Trots att de flesta kretskonstruktioner numera innehåller någon analog komponent eller någon rf-del så har EDA-industrin inte lyckats automatisera analogsidan tillnärmelsevis så mycket som digitalsidan. Detta vill nystartade amerikanska Ago ändra på, genom lanseringen av sin första produkt Anxplorer.

Verktyget utgår från rådata i form av en nätlista i Spice. Konstruktören anger önskemål om dimensioner, randvillkor och konstruktionsmål, och kan även ange prioritetsordning för dessa. Enligt Ago tar verktyget därefter hand om optimeringen, och tar även hänsyn till alla upptänkliga variationer vad gäller process, temperatur och spänning. Ut kommer produktionsunderlag för en robust konstruktion som ska ge högre processutfall (yield) än om arbetet gjorts manuellt, och dessutom på betydligt kortare tid.

Alla punkter i konstruktionen lagras i en databas under optimeringsarbetet, vilket gör att konstruktören kan gå tillbaka och testa olika avvägningar om inte alla mål kan uppnås från början.

Hemligheten med Anxplorer ligger enligt företaget i de egenutvecklade algoritmerna och ett inbyggt expertsystem. Någon ny metodik eller nytt verktygsflöde ska inte behövas – enligt Ago kan Anxplorer användas med marknadens vanliga Spicenätlistor och -simulatorer.

– De analoga delarna orsakar hälften av alla omkonstruktioner (respins) av nya halvledare. Genom att automatisera optimeringen av de analoga delarna kan Anxplorer förbättra sannolikheten att en kretskonstruktion fungerar på första försöket, säger Hillol Sarkar, vd för Ago, i ett pressmeddelande.

Verktyget körs under LInux och stöder simulatorer som Synopsys Hspice, Cacence Spectre och Legend Designs MSIM.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)