JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lund får mjukvaruinstitut
Sony Ericsson och Lunds Universitet drar igång ett gemensamt institut i Lund som ska kommersialisera forskningsresultat kring mjukvara. Vd blir Sten Minör, idag mjukvaruchef på Sony Ericsson, och styrelseordförande bli Mats Lindoff, skriver nyhetsbrevet Rapidus.
Software Innovation and Engineering Institute, som det officiella namnet lyder, har som målsättning att fler forskningsresultat inom mjukvara ska bli kommersiellt framgångsrika. Högskolan ska kunna bistå med personal för test och utvärdering av produkter, och tanken är att forskningsprojekt utförda på högskolan eller på ett företag ska kunna användas i andra företag vid senare tillfällen.

– Vi har fått stöd från Sony Ericsson och en halv miljon från Lunds Universitet. Sammanlagt räknar vi med att dra in 2,5 miljoner för att finansiera det första åren, säger Sten Minör till nyhetsbrevet Rapidus.

Han lämnar sin post som mjukvaruchef på Sony Ericsson för att bli vd för institutet, och ska det närmaste halvåret planera verksamheten tillsammans med Mats Lindoff, som han åter får som chef. Lindoff var tidigare teknisk direktör på Sony Ericsson men kommer nu att bli riskkapitalist på heltid (länk). Lindoff kan till Rapidus inte låta bli att ge en känga till industriministern:

– Mjukvara är centralt för svensk industri. En biltillverkare kan lägga 70-80 procent av sin forskningsbudget på mjukvara. Men när man ska få forskningspengar väcker det mer intresse hos Maud Olofsson om man säger att man ska hamra på bilplåt, säger han till Rapidus.

Institutet blir helägt av Lunds universitets holdingbolag Luab. Högskolorna i Malmö, Blekinge och Halmstad deltar också i projektet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)