JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ljus framtid för mikrovågslänkar

Marknaden för mikrovågslänkar för mobilnätens returtrafik kommer att dubbleras varje år de närmaste åren, enligt en analys från Infonetics. Det torde gynna marknadsledande Ericsson.
I takt med att de mobila bredbandsnäten, modell HSPA+ och LTE, byggs ut så ökar även kraven på returtrafik (backhaul), alltså trafiken mellan basstationen och kärnnätet. Och eftersom minst 60 procent av all returtrafik sker med mikrovågslänkar så ökar efterfrågan på dessa. Enligt analyshuset Infonetics kommer denna marknad att dubbleras varje år mellan 2009 och 2014.

Ericsson är störst i denna nisch, tack vare sin produktserie Mini-Link som görs i Göteborg. Men marginalen till tvåan, japanska NEC, är inte stor. Enligt Infonetics skiljer mindre än en procent i marknadsandel. Trea är Huawei, som i fjol tog sig förbi Nokia Siemens Networks här.

I vassen lurar också nya aktörer. Ett exempel är israeliska Siklu, som tack vare en billigare antennlösning, en radiodel i kiselgermanium och ett egenutvecklat chips för basband och modem lyckats få ner kostnaden för sina mikrovågslänkar till under 3000 dollar. Visserligen klarar Siklus länkar bara 1 Gbit/s, att jämföra med Mini-Link som i sin mest kapabla version klarar 2,5 Gbit/s, men Siklu påpekar att utrustningen kan parallellkopplas för högre behov.

Totalt växte marknaden för miikrovågsutrustning med 18 procent i fjol, till 5,85 miljarder dollar. Då ingår också länkar för andra ändamål än mobilnät.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)