JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Energy Micro tar in 92 miljoner

Norska Energy Micro, som gör extremt strömsnåla styrkretsar kallade Gecko, har fått ett kapitaltillskott på 92 miljoner kronor från ett svenskt och ett norskt riskkapitalbolag. Pengarna behövs för vidareutveckling av produkterna och för expansion av försäljningsorganisationen.
Energy Micro har fått stor uppmärksamhet för sina strömsnåla styrkretsar i familjen Gecko, som enligt företaget ger fyra gånger längre batteritid än någon annan på marknaden. De första kretsarna i familjen lanserades i höstas (länk) och nyligen kom de även i en lågprisversion där de billigaste kostar under en dollar (länk).

Företaget har hittills inte tagit in några externa investerare. Företaget har till stor del klarat sig på pengar som kommit från grundarna Geir Förre och Öyvind Janbu. De drev tidigare halvledarbolaget Chipcon som såldes till Texas Instruments för 200 miljoner dollar i januari 2006.

Nu är det dock dags för riskkapitalet att göra sitt intåg även i Energy Micro. Två investerare har köpt in sig för tillsammans 13 miljoner dollar, motsvarande 92 miljoner kronor. Investerarna är svenska Northzone Ventures och norska Investinor. Northzone investerar primärt i nordiska teknikföretag, medan Investinor är specialiserat på tidiga investeringar i unga norska företag med globala visioner.

Pengarna ska användas till produktutveckling av såväl de befintliga styrkretsarna som den kommande satsningen på strömsnåla radiokretsar (länk). Dessutom ska försäljningsorganisationen byggas ut kraftigt.

I och med investeringen går också Torleif Ahlsand, en av Northzones chefer, in som styrelseordförande i Energy Micro. Steinar Fossen som är investeringschef på Investinor får också en plats i styrelsen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)