JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telia tar upp M2M-kampen
Telia lanserar ett partnerprogram med dussinet företag för att göra en storsatsning på maskin-till-maskinkommunikation. Ericsson, Prevas, Tritech och Fält Communications hör till partnerskaran.
Om 5-10 år tror Telia att 300 miljoner enheter i Sverige är uppkopplade med varandra och kommunicerar utan mänsklig interaktion. Enligt analyshuset IDC är prognosen för hela världen 15 miljarder enheter 2015. Och Ericsson har tidigare sagt att man tänker sig en värld med 50 miljarder uppkopplade noder, dock utan att vilja ange årtal.

Affärsmöjligheterna är hursomhelst lockande, och nu ger sig Telia in M2M-världen med hjälp av tolv partner. Skaran är en blandning av svenska och internationella aktörer - Cisco, Cybercom, Cygate, Ericsson, Fält Communications, Info24, Intel, Motorola, Multicom Security, PocketMobile, Prevas och Tritech.  

– Vi har samlat många av de mest namnkunniga företagen som finns på marknaderna. Partnerprogrammet är en förutsättning för att effektivt kunna ta ett helhetsåtagande inom M2M, säger Erik Hallberg på Teliasonera i ett pressmeddelande.

Företaget nämner flera marknader man kommer att satsa på. Där finns såväl relativt enkla tillämpningar som hemlarm och säkerhet i hissar som mer avancerade tjänster som automatlarm vid bilolyckor och snabbare insatser i intensivvården.

Telia tar därmed upp kampen med Telenor som via sitt M2M-dotterbolag Telenor Connexion hittills är störst på denna marknad i Sverige, mycket tack vare att man står för en stor del av kommunikationen för smarta elmätare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)