JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rykte: Nokia på gång med Ipad-rival
Nokia är i färd att ta fram en konkurrent till Apples nylanserade surfplatta Ipad, för försäljningsstart redan till hösten. Det hävdar flera analytiker.
– Just nu förbereder sig Nokias underleverantörer för lansering i höst. Surfplattan måste finnas på hyllorna i september-oktober för att möta efterfrågan till julhelgen, säger Ashok Kumar, analytiker hos Rodman and Renshaw, till Reuters.

Han är inte ensam om att driva på detta rykte. Flera andra analytiker hävdar detsamma, och liknande rykten cirkulerar kring Samsung och Hewlett-Packard om än inte lika uttalade.

När det gäller vilket operativsystem som Nokias surfplatta väntas använda går uppfattningarna dock isär. Kumar tror att det blir Windows, men andra analytiker tror att det kan bli Linuxvarianten Meego, alltså resultatet av sammanslagningen mellan Nokias Maemo och Intels Moblin (länk).

Kring övriga uppgifter, som prestanda eller utseende, är det dock helt tyst. Nokia vill inte kommentera ryktet.
 
Noterbart är att Nokia har försökt ge sig in i surfdatorsegmentet tidigare, exempelvis med sin Windowsbaserade nätdator Booklet 3G. Trots stöd av operatörer som AT&T i USA och O2 i Tyskland har inte den blivit någon succé. Men den här gången är allvaret större, säger analytikern Tero Kuittinen på MKM Partners.

– Nokia måste helt enkelt ge sig på det här segmentet eftersom företaget annars kommer att kannibalisera på sina egna smartmobiler, säger han till Reuters.

Huruvida marknaden har plats för fler surfplattor är en annan femma. Att Apple sålde 300 000 exemplar av sin Ipad första dagen gör att många kommer att lockas in i denna nisch, tror analytikern Geoff Bacher på CCS Insight. Men framgången är långt ifrån given, menar han.

– Marknaden kommer att få se en uppsjö av "jag-också"-surfplattor under året, men det är en omogen produktkategori med en obeprövad användarmodell, säger han till Reuters.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)