JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Magnetiskt minne packar mer

Halvledarföretaget Everspin Technology, med rötter i Freescale, har släppt världens första kommersiella MRAM (Magnetoresistive Random Access Memory) som kan lagra 16 Mbit. Prover finns medan volymer kommer till sommaren.
För knappt två år sedan knoppade Freescale av sina magnetiska RAM – MRAM – i ett nytt bolag döpt till Everspin Technologies. Planen var att skapa ett företag som fullt ut koncentrerar sig på MRAM-teknik. Och idag är Everspin ledande inom området, med fristående minnen, minnen för inbyggnad samt magnetiska sensorer.

MRAM är attraktivt då minnet är snabbt som SRAM och icke-flyktigr som flash. Till skillnad mot flashminnet kan MRAM skrivas och läsas ett obegränsat antal gånger. Minnet sägs också kunna behålla data i över 20 år samtidigt som det är okänsligt mot mjukvarufel som exempelvis uppstår vid kosmisk strålning.

Nu har Everspin tagit ett kliv uppåt i densitetsjakten genom att lansera ett magnetiskt minne som kan lagra 16 Mbit, kallat MR4A16B. Det är industrins första i sitt slag, hävdar företaget.

– Vår produktplan visar att vi kommer att leverera MRAM i allt högre densiteter samtidigt som vi bibehåller MRAM:ets egenskaper på ett kostnadseffektivt sätt, säger Saied Tehrani, verksamhetsansvarig på Everspin, i ett pressmeddelande.

MR4A16B matas med 3,3 V och har parallella in- och utgångar som ger accesstiden 35 ns. Minnet är ben- och funktionskompatibelt med asynkrona SRAM och Everspins förhoppning är att det ska ersätta SRAM i en mängd tillämpningar som exempelvis industriautomation, robotik, datalagring och avancerade skrivare.

Det nya minnet kommer i två varianter, en för kommersiella tillämpningar som klarar temperaturområdet 0°C till 70°C och en för industritillämpningar som klarar -40°C till 85°C. Det går att få kapslat i BGA med 48 anslutningar eller TSOP med 54 anslutningar. Prover finns, medan planen är att produktionen ska dra i gång i juli.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)