JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 3 juni 2020 VECKA 23
Under den närmaste femårsperioden kommer allt fler att köra ett hybridfordon. Dessutom byggs sol- och vidkraftsparker ut. Samtidigt tar kravet på ökad verkningsgrad i batteridrivna prylar aldrig slut. Kontentan är att framtiden för effekttransistorer är extremt ljus. I år blir försäljningen bättre än någonsin, hävder analysföretaget IC Insights.
I år kommer det att säljas effekttransistorer för rekordhöga 11 miljarder dollar, hävdar IC Insights. Det är hela 31 procent mer än i fjol, då å andra sidan försäljningen sjönk med 16 procent jämfört med 2008.
 
Men om man får tro IC Insights så handlar årets rekordsiffror inte enbart om att ta igen tappad mark utan prognosen ser god ut även under den närmaste femårsperioden. År 2014 räknar analysföretaget med att försäljningen når hela 14,5 miljarder dollar.

Den starka tillväxten av effekttransistorer är hårt kopplat till behovet av energieffektivisering. Framöver kommer en mängd nya kraftmoduler och batterihanteringssystem att utvecklas för allt från stora serversystem till mobiltelefoner. Här behövs effekttransistorer. Likaså spår IC Insights att effekttransistorerna kommer att få en rejäl skjuts i och med fordonsindustrins återhämtning, speciellt som komponenten är en viktig del i framtida hybridfordon. Även utvecklingen av alternativa energikällor som sol och vind gynnar effekttransistorn.

Enligt IC Insights är det högspända effekt-FET:ar som är den stora vinnaren, med en årlig tillväxttakt på 13,5 procent fram till år 2014. Men även IGBT:er kan se fram emot en ljus framtid. Samtidigt är det lågspända effekt-FET:ar som har den största marknadsandelen och så kommer det att förbli även 2014, då den komponentkategorin väntas sälja för 5,3 miljarder dollar.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)