JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xelerated vill ge dig 1 Gbit/s hemma

Xelerated vill ge dig 1 Gbit/s hemma


Svenska halvledarbolaget Xelerated har tillsammans med taiwaneiska Accton tagit fram en fiberoptisk switch som ska ge bredbandsabonnenter tillgång till Gigabit Ethernet. Nyheten visas — nästan — upp på mässan Interop i Las Vegas i veckan.
Med 44 stycken Gigabit Ethernetportar för abonnenterna, och fyra stycken 10 Gbit-portar för upplänken erbjuder snart Xelerated och Accton en kompakt aggregationspunkt för fiber till hemmet, i formatet 1U i 19-tumsrack, byggd på Xelerateds senaste växelkretsar.

– Vi vill vara proaktiva. Normalt tar det uppemot nio månader för våra kunder från det att de får vårt chips tills de har färdiga produkter. Vi vill korta den tiden genom att ta fram en färdig produkt som kan användas direkt, eller modifieras efter behov, säger Johan Sandell, produktchef på Xelerated.

Färdig är dock en sanning med modifikation. Produkten som visas upp på Interop är så färsk att kretsarna inte kommit på plats ännu.

– Vi har lämnat kretsarna till tape-out. De första exemplaren kommer i början av juni. Det vi visar upp är en mock-up, förklarar han.

Produkten är viktig för Xelerated, som ser stora möjligheter att bredda sig när nu fiber till farstun blir allt vanligare. Gigabit Ethernet efterfrågas på allvar och standarderna för optonäten börjar sätta sig. Tidigare har företagets chips framför allt suttit i de så kallade metronäten, men med högre datatakt kommer tekniken även till sin rätt i accessnäten.

– Det vi har sett är att det finns plats för programmerbara nätverksprocessorer i de här tillämpningarna. Det handlar inte bara om datahastigheter — lika viktigt är att mycket intelligens flyttar ända ut i access- och aggregationspunkterna.

Xelerated har därför också vidareutvecklat sin mjukvara för bakplanet, kallad Unified Fiber Access, som också ska sitta i produkten. Inte heller mjukvaran är dock hundraprocentigt färdig ännu. Det som finns fungerar, men några funktioner återstår.

Programmerbarheten innebär att produkten kan fås att följa de standarder som ännu inte är klubbade. Det gäller i synnerhet GPON, General Purpose Optical Network, där 10 Gbit-standarden inte är riktigt klar ännu.

En annan poäng med produkten, som för övrigt fått det aningen fantasilösa namnet ASF4648XAS Gigabit Ethernet Fiber Access Switch, är att den lätt kan modifieras för andra, liknande tillämpningar.

– För punkt-till-punktförbindelser för fiber till hemmet kan den användas rätt av. Men den kan lätt byggas om till en PON-controller, eller användas till mobil returtrafik (backhaul). Det krävs lite ny hårdvara, men det är faktiskt väldigt lätt, säger Johan Sandell.

Planen är att i år ta fram prototyper och introducera dem för kunder, i första hand större tillverkare av bredbandsinfrastruktur. Varken Acctons eller Xelerateds varumärke kommer att synas i slutänden. Noterbart är dock att prototypen har ett litet klistermärke med Xelerateds valspråk "Wirespeed by Design", som en liten flirt med "Intel Inside".

– Nästa år tror jag produkten finns på marknaden, säger Johan Sandell.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)