JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Komponentdistributören Elektronikgruppen minskade visserligen sin omsättning under årets första kvartal, men förlusten byttes till en liten vinst.
För årets första kvartal redovisar Elektronikgruppen en försäljning på 184 miljoner kronor, ner från 197 miljoner motsvarande kvartal i fjol. Orderingången ökade en aning, 209 miljoner jämfört med 206. Men den stora skillnaden var vinsten, visserligen bara 0,4 miljoner, men ett stort steg framåt jämfört med fjolårets första kvartal då det blev ett minus på sista raden på 36,5 miljoner kronor.

Företaget är också försiktigt optimistiskt inför framtiden och säger att den generellt positiva trenden i efterfrågan har fortsatt, men att takten i återhämtningen är låg. Det faktum att flera av företagets kunder har drabbats av kreditmarknadens iskyla har också påverkat försäljningen.

Av företagets tre affärsområden för elektronikkomponenter, induktiva produkter och produktionsutrustning så är det framför allt komponenterna som lyfts, mycket tack vare en pånyttfödd efterfrågan från fordonsbranschen. Att affärsområdet gjorde sig av med ett tjugotal medarbetare för något år sedan har också ökat lönsamheten. Affärsområdet stod för 135 miljoner av försäljningen, och gjorde en vinst på 4,7 miljoner kronor.

Noterbart är också att de induktiva produkterna gick med vinst, en halv miljon kronor, på en försäljning på 35 miljoner. Här hänförs hela förändringen till besparingar — efterfrågan anges som fortsatt svag.

Inom produktionsutrustning minskade försäljningen med 30 procent till 21 miljoner kronor, och området visade en förlust på 1,2 miljoner. Framför allt är det produktionsmaskinerna där investeringsnivån hos kunderna är mycket låg. Förbrukningsmateriel och tjänster säljs dock hyggligt bra. Även här har företaget dragit ner personal och gjort andra besparingar.

Totalt har företaget minskat antalet anställda i Europa med över 100 personer jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Samtidigt har man dock nyanställt 120 personer vid fabriken för induktiva komponenter i Sri Lanka. Totalt har Elektronikgruppen nära 600 anställda.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)